среда, 17. јун 2009.

Kada bi mene neko pitao i saslušao - ja bih to ovako:

Roditeljima!

Dragi roditelji, ne štedite lepe reči za sopstvenu decu! Ne plašite se da će, ukoliko ih puno budete hvalili, postati narcisoidni i hvalisavi!

Pričajte im koliko ste ih želeli, koliko su vam značajni, koliko su vam radosti doneli.

Recite im koliko su lepi – spolja i iznutra.

Hvalite i podržavajte njihov razvoj.

Zalivajte ih lepim mislima, osećanjima, rečima i delima. Zalivajte ih komplimentima.

Objasnite im da su jedinstveni, čudesni, neprocenjivi! Recite im da su srećni jer su rođeni pod Srećnom Zvezdom.

Svu svoju brigu, strahove i odgovornost za njih – pretvorite u staranje, ljubav i odgovore.

Staranje znači da su im zadovoljene sve fizičke potrebe – stan, hrana, odelo. Da imaju osnovno u fizičkom i materijalnom smislu. Ako ima i za više od osnovnog – dobro je, ako ne – opet je dobro.

Ljubav je jedini lek za sve strahove, pa i roditeljske. Volite ih – upravo kao jedinstvene, neponovljive. Pokažite im najlepše svoje osobine i najlepše svoje emocije. Ne štedite ih za neka druga vremena. Ljubav isceljuje i ozdravljuje, što znači da nikako ne može da pokvari, razmazi i upropasti. Bez straha da će postati 'pekmezasti', mazite ih, grlite, ljubite, volite...

Imati odgovornost zapravo znači odgovoriti na sve njihove potrebe – od fizičkih do duhovnih. Imati odgovor na sva pitanja njihovog odrastanja.

Sa tim osećajem jedinstvenosti, radosno će prepoznavati jedinstvenost drugih, radoznalo pronalazeći različitosti i slaveći raznolikost.

Sa osećanjem da su unikatni, neponovljivi, sa osećanjem da su voljeni i željeni, posebni – izgradićete, zajedno, visok stepen samopoštovanja (samim tim i poštovanja), visok nivo samopouzdanja (i poverenja u sebe i druge) i (samo)vrednovanja.

Kao takvi, neće nasrnuti na drugog, na tuđe, neće se poniziti niti će ponižavati, možda će nekom koji tako nije 'zalivan' – delovati čudno, naduvano i nadmeno, ali sigurno neće biti žrtva u životu, ni u jednom smislu. Niti će se potcenjivati.


Uglavnom se uzdržavam od komentara o deci... Slušam, čitam... a pričam samo kada me neko najdirektnije pita. Ali ovako, da niko ne zna, ovako – za moju dušu, mogu i proglase da pišem. I mogu da ih posvetim, kome hoću....

Нема коментара:

Постави коментар